Mycosenagel

Een mycosenagel is een schimmelnagel. Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. In de volksmond heet een mycosenagel ook wel een kalknagel.Hoe gek het misschien ook klinkt, schimmels komen overal op onze huid voor. Normaal vormt de huid een natuurlijke bescherming tegen invloeden van buitenaf. Als de huid , of in dit geval een nagel beschadigd is, kan een schimmel binnendringen en zich in de nagel nestelen. Met een schimmelnagel als resultaat. Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

Je hebt meer kans op een mycosenagel bij:

  • Het ouder worden.
  • Een verminderde weerstand of bepaalde aandoeningen (bv diabetes mellitus= suikerziekte).
  • Regelmatig bezoek van zwembaden, kleedkamers, badruimtes.
  • Het dragen van dichte, slecht ventilerende schoenen.

Een mycosenagel kunt u herkennen aan een aantal kenmerken:

  • Structuurverandering(en): verdikt/verhardt, bobbelig, afbrokkelen.
  • Verkleuren (van rose naar wit of geel naar donkergeel).
  • Loslaten van de nagel en er kan substantie onder gevormd worden.
  • Het gebied rondom de nagel kan pijn gaan doen of jeuken.

Alhoewel een mycosenagel relatief onschuldig is, is het advies om deze tijdig te behandelen. Hoe meer schimmel zich verspreidt in de nagel, hoe slechter de nagel wordt en schaamte en ongemak een rol gaan spelen. Daarnaast is het belangrijk om besmetting van andere nagels of anderen in de omgeving te voorkomen.

Behandeling

De pedicure freest de verdikte nagels grondig af en adviseert u over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijk resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Let wel: de behandeling voor het uitwendig aanpakken van schimmelnagels vergt veel tijd en geduld!