Ingegroeide teennagel

Een ingroeiende teennagel kan een kwestie van aanleg zijn, maar ontstaat meestal door:

  • Afscheuren en/of verkeerd afknippen van de nagel;
  • Weke nagelomgeving door veel baden of transpireren;
  • Slecht passende schoenen.

Als de nagel te kort wordt geknipt door de hoeken weg te knippen geeft dat een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuwbegint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Een ingroeiende nagel komt het meest voor aan de grote tenen. Een andere oorzaak kan zijn dat u te smalle of te puntig, toelopende schoenen draagt. Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft.In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken(= InGEgroeide teennagel)

Behandeling

Een ingroeiende nagel kan door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi met een frees verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd. Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

U kunt u ontstoken nagel het beste dagelijks verzorgen met een desinfecterend middel en een schone pleister.

Let op!

Bij een ingegroeide nagel is de nagel zover het weefsel binnengedrongen dat er een ontsteking( rood, glanzend en gespannen) is ontstaan. Voor de behandeling door een pedicure dient u eerst toestemming te krijgen van uw huisarts.