Likdoorn

Een likdoorn, ook wel in de volksmond eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid door overmatige druk of wrijving. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt, in een kegelvorm met de punt naar binnen. Het eelt drukt tegen het periost (beenvlies) aan waar zich veel bloedvaten en zenuwen bevinden die deze pijn veroorzaken. Ze zijn een dagelijkse kwelling en vaak wordt het lopen hierdoor bemoeilijkt.

De likdoorn kan voorkomen aan de voetzool (teengewrichten, voorvoet, hak) als ook op de strekzijde van de voet (teengewrichten), alsmede aan de zijkanten van de tenen (bv. wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.

Behandeling
De pedicure adviseert hoe likdoorns te voorkomen en kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit regelmatig gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen mits de oorzaak wordt opgeheven.